fredag 27 november 2009

Surdeg - vete eller råg?

Fick ytterligare en fråga via mail (därför har jag lagt en länk här brevid så att ni kan maila om ni inte vill avslöja att det är ni som undrar här i bloggen). Frågan handlade om surdeg så jag vidarebefodrade den direkt till min broder surdegsgurun. Det är alltså han som står för det kloka svaret nedan.

Frågan är...
Måste man verkligen ha både en råg och en vetesurdeg? Kan man inte använda sin rågsurdeg till en vetedeg och tvärtom? Varför inte i såfall?

Svaret är...
Personen som undrar är helt rätt ute, ofta så funkar rågsurdegen till veteprojekt. Rågdegen har mycket större jäskraft än vetediton vilket behövs i dessa sura degar. Men om man skall baka levain eller inte gillar rågpimplarna från rågmjölet (jag använder ett väldigt grovt ekologiskt från Limabacka) så bör man ha en vetegrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar