söndag 30 januari 2011

Brödfödan

Att inte äta så mycket kakor är faktiskt en dålig ursäkt för att inte baka. Man kan ju tex baka egna hamburgerbröd. Det här receptet hittade jag på nätet (vad gjorde man innan man kunde googla vad som helst?) och ändrade bara lite, lite i:

Hamburgerbröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl lantmjölk
1 tsk flingsalt
2 tsk strösocker
12-14 dl vetemjöl
Sesamfrön

Smält smör, häll på mjölken och se till att det är ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på hälften av degspadet och rör ut det med jästen.
Häll på resten av degspadet, saltet, sockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den, dela degen i 20 delar och forma dem till runda bullar.Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den. Låt jäsa ca 10 min. Lägg även ett bakplåtspapper, en jäsduk eller liknande över bullarna och tryck till ordentligt med en plåt. Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen i 250 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar